Ezt az aranyszínű, általában őrölt formában kapható ételízesítőt sajnos keveset használjuk, pedig, mint alább látható nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is. Dél-Ázsiából származik, ahol indiai sáfrány néven is ismerik. A növény gyömbérre emlékeztető, sárga festékanyagot tartalmazó gyöktörzsét és gumóját használják fel fűszernek, először megfőzik, majd megszárítják, végül porrá őrlik. Leginkább önmagában vagy a curry fűszerkeverék összetevőjeként forgalmazzák. Néhány, különlegességeket is árusító piacon azonban megtalálható nyers, frissen szedett formában is.
1. A Gyapjas Tintagombát (Coprinus comatus) igen érdekes neveken is emlegetik, mint bozontos sörény, csirkecomb gomba vagy ügyvéd paróka, általában tavasszal és ősszel nő a gyepeken.
2. A Gyapjas Tintagomba termőtest kémiai összetétele függ az eredettől, a környezeti állapottól. A gombák gazdagok különféle biológiailag aktív anyagokban, ezen vegyületek egy része csak termesztett gombákban, míg mások csak vadakban található meg.
3. Ennek a fajnak az az egyedülálló tulajdonsága, hogy csak akkor ehető, amikor fiatal.
Minden piacon többször elhangzik a kérdés: Mit lehet ebből a gombából készíteni? Lehet ebből levest, pörköltet ...... főzni.
Az emberek többsége a fehér csiperke gombát ismeri csak. Bánjunk a gombával bátran. Ugyanúgy mint a húsokból a gombáknál is lehet ugyanazt az ételt elkészíteni más, más gombából is. Van amelyik több, van amelyik kevesebb fűszerezést igényel.
Kell-e a gombákat pucolni? A bio gombát biztos nem. A boltban vásárolt konvencionális fehér csiperkét érdemes.
Kell-e a gombákat mosni? Ha tudjuk honnan származik a gomba és hogy termesztették, bízunk a termelőben, akkor elég csak ecsettel megtisztítani. Ha mossuk csak folyóvízben, hogy ne szívja meg magát.
A gombák a többi élelmiszerrel ellentétben rengeteg olyan ritka vegyületet tartalmaznak, amiket más élelmiszerekben nem vagy nagyon kis mennyiségben találunk meg.
Ganodermás csokoládés kényeztetés ünnepi pillanatokra. 4 ízben: