Az adaptogén élelmiszerek akkor és úgy hatnak, ahogyan az adott pillanatban szükségünk van rájuk. A kulcsszó az adaptáció, azaz a tökéletes alkalmazkodás.
Az egészség az életünk legalapvetőbb minőségjelzője. Immunrendszerünk helyes működése és védekezőképessége pedig az egészségünk alappillére. Ezért különösen fontos, hogy támogassuk és segítsük. Ebben kiváló társaink lehetnek a gombák. Nézzünk erre néhány példát Dr. Csomai Zita könyvéből a Gyógygomba kézikönyvből.
Adaptogének
Az adaptogén élelmiszerek (gyógynövények, gyógygombák) azok, amelyek harmonizálják a belső elválasztású mirigyek és az immunrendszer működését: szükség szerint lelassítják a túlműködő, felgyorsítják az alulműködő szerveinket, az optimálisan működőket pedig nem változtatják, azaz alkalmazkodnak (adaptálódnak) a szükségletekhez.
Az adaptogén élelmiszerek akkor és úgy hatnak, ahogyan az adott pillanatban szükségünk van rájuk. A kulcsszó az adaptáció, azaz a tökéletes alkalmazkodás.
Az ősi kínai medicina szerint a reishi (pecsétviaszgomba, ganoderma lucidum) is egy ilyen adaptogén élelmiszer, mely képes egyszerre támogatni a szervezet védekezőképességét és idegrendszerét.