Süngomba

2018-07-24 11:31

A süngomba és az idegrendszer


1. Demencia (elbutulás) ellenes hatás: 2009-ben publikáltak egy kettős vak, placebo kontrollált vizsgálat eredményét, mely 30 enyhe demenciában szenvedő betegnél végeztek. A vizsgálat igazolta a süngomba alkalmazásának pozitív hatását az enyhe demencia során. A 3 g/nap süngomba test kivonatot fogyasztó betegek nagy részénél a kezelés 4. hetétől jelentős javulást észleltek a kognitív funkciókban, szemben a nem kezelt, kontroll csoporttal. Az eredmények nagyon biztatóak, reméljük, hogy további, nagyobb betegszámot átölelő vizsgálatot is fognak még végezni a klinikai hatékonyság egyértelmű bizonyításához. A megnövekedett NGF termelés

  • javíthatja az agy funkcióit,
  • lassítja öregedési folyamatát, így
  • gátolja az időskori szenilitás és az Alzheimer kór kialakulását.(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18844328)

2. Neuropátia (idegbántalom) ellenes hatás: Klinikai vizsgálatok is igazolták az NGF szerepét a fájdalomérzet leképzésében. A megnövekedett NGF szint csökkentette a cukorbetegek és a HIV betegek fájdalmas neuropathiáját. Patkánykísérletek igazolták, hogy a H.erinaceus kivonatának adagolása során felgyorsult az idegkárosodás regenerációja, és a felépülés annál gyorsabb volt, minél korábban kezdték el adagolni a gombakivonatot. Igaz, hogy ezek még csak állatkísérletek eredményei, de nagyon biztatóak. Mivel a neuropathia kezelésére eddig nem volt igazán hatékony gyógyszerünk, ezért a Süngomba ilyen esetben való használata nagyon fontos lehet, még ha csak kismértékű tünet csökkenést eredményez rendszeres fogyasztása, azt gondolom annak is örülni fognak a betegek. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3176599/)

3. Sclerosis Multiplex esetén való hatékonyság: A Sclerózis Multiplex egy autoimmun betegség, amelyben az immunrendszer megtámadja az idegrostokat védő, az ingerülettovábbítást felgyorsító "szigetelést”, az úgynevezett myelinhüvelyt. A betegség aktív fázisában egy-egy területen romlik az ingerületvezetés, ami fel-fellángoló, változékony tüneteket, például látászavarokat, a végtagok ügyetlenségét, zsibbadást és vizelési zavarokat okoz. A betegség lefolyása ebben a stádiumban különösen kiszámíthatatlan: a tünetek jelentkezését sokszor hosszú, akár évekig tartó tünetmentes időszak követi. A betegség későbbi fázisában már maguk az idegrostok is károsodnak, és a beteg állapota folyamatosan rosszabbodik. A leggyakrabban 20 és 40 év közöttiekben kialakuló sclerózis multiplexet jelenleg nem lehet gyógyítani, az elérhető terápiákkal csak lassítani lehet a betegség előrehaladását. Ebben a súlyos betegségben szenvedő betegeknél a Süngomba test kivonata javulást idézett elő, miáltal fokozódott az idegrostok myelin hüvelyének regenerációja. Mindez az NGF megnövekedett szintjével magyarázható, amely hozzájárult az idegvégződések és a myelin hüvely védelméhez, valamint az immunstimuláló hatása révén a gyulladás és az idegrendszer károsító folyamatok megfékezéséhez.  (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3176599/)

Az eddigi bizonyítékok alapján nyugodtan javasolható ezen esetekben a Süngomba funkcionális élelmiszerként való rendszeres fogyasztása, hisz mellékhatásokkal nem jár, viszont sok esetben pozitív hatást eredményezhet.

Az idegkárosodás – akár cukorbetegség, akár alkohol vagy akár kemoterápia okozza – pedig egy olyan probléma, mely sokak életét megkeseríti és egy kis mértékű javulás is nagyon fontos lehet ezeknek a betegeknek a számára. Nagy valószínűséggel problémájukat teljes mértékben nem fogja megoldani a Süngomba rendszeres fogyasztása, de segíthet a tünetek elviselésében. A Süngomba felhasználásával finom ételeket készíthetünk, melyek egészségünk megőrzését szolgálják. A BIO süngomba port tartalmazó, adalékanyag nélkül készült gomba fogyasztását kifejezetten ajánljuk, mert ez a legtisztább gomba.

Figyelem! A cikkben szereplő információk kizárólag tájékoztatási célt szolgálnak, így nem alkalmasak betegségek kezelésére. A süngomba élelmiszer, gyógyító hatással nem rendelkezik, így élelmiszerként való fogyasztása nem helyettesíti az egészséges életmódot, a vegyes táplálkozást és az orvosi terápiát.

Szerző: Dr. Dóda Ildikó

Süngombás termékek:

  

 

A süngomba és a daganatok


SÜNGOMBÁT (Hericium Erinaceus) több mint 2000 éve használják Kínában az emésztési problémák enyhítésére. A süngombáról az eddigi kutatások már bebizonyították, hogy az emésztésre kifejtett jótékony hatása mellett sok egyéb hasznos hatással is rendelkezik, mint például a fekély ellenes hatás, gyulladáscsökkentő hatás, antimikrobás hatása, immuntámogató hatás.

Az utóbbi két évben több tudományos cikk is napvilágot látott, melyekben a süngomba daganat ellenes hatásáról írnak, mely eddig kevésbé volt ismert.

Japán kutatók szerint a süngomba kettős mechanizmussal is hat:

  • egyrészt a süngomba termőtestében lévő poliszacharidok képesek modulálni az immunrendszert, ezáltal a szervezetet hatékonyabb válaszadásra késztetik,
  • másrészt a gomba tartalmaz olyan alacsony molekulasúlyú összetevőket (pl. phenolokat, zsírsavakat), melyeknek kemoterápiás hatása van, és közvetlenül a daganatos sejtekre hatnak.

Az egyik 2014-es  tanulmányban a süngomba daganat ellenes hatását vizsgálták, azon belül is a máj, a vastagbél és a gyomorrák sejtekre kifejtett hatására voltak kíváncsiak a kutatók. A kutatók megállapították, hogy a süngomba kivonat akár önmagában, akár kemoterápiás szerekkel kombinálva is használható lehet bélrendszeri daganatos betegségek esetén a későbbiek folyamán. Az eddigi állít-kísérletes eredmények alapján a süngomba hatékonyabb és kevésbé toxikus, mint az 5-FU, mely az egyik leggyakrabban alkalmazott kemoterápiás szer gyomor- és bélrendszeri daganatok kezelésénél. Azonban további vizsgálatok szükségesek, hogy megismerjük a süngomba aktív kémiai összetevőit és pontosan megértsük in vivo daganat ellenes hatását. Ezen túlmenően jövőbeli vizsgálatok szükségesek, hogy megerősítsék az előzetes eredményeket és bebizonyítsák, hogy humán körülmények között is működnek az állatkísérletes eredmények (1).

Egy másik tanulmányban a kutatók a vastagbélrák sejtek migrációját vizsgálták a tüdő irányába, azaz a tüdőáttétek képzésére kifejett hatását vizsgálták a süngombának egerekben, s az eredmények magukért beszélnek. A vastagbélrák sejtek migrációját 66%-al tudta csökkenteni egerekben a süngomba. Továbbá kb. 50 %-al képes volt csökkenteni a tüdő daganatok méretét is, így érdemes humán vizsgálatokban is kipróbálni (2).

Egy harmadik tanulmányban a süngomba leukémiás sejtekre kifejtett hatását vizsgálták. Az eredmények azt mutatták, hogy a humán leukémia esetében is érdemes további vizsgálatokat folytatni a süngombával, mert a leukémiás sejtekre is van hatása a fagyasztva szárított gombának. Úgy tűnik kifejezetten nagy jelentőséget tulajdonítanak a cikk szerzői annak, hogy milyen módon történik a süngomba tartósítása, ugyanis a fagyasztva szárításos eljárással (liofilizálás) marad a legmagasabb a gyógygomba beltartalma (fehérje, szénhidrát, ásványi anyag) és ez a daganatos betegek szempontjából kifejezetten előnyös tulajdonság (3). A liofilizálás előnyeiről már eddig is tudtunk, a kutatók csupán megerősítették bennünk, hogy valóban érdemes ilyen eljárással tartósított gombákat fogyasztanunk. Fontos az is, hogy BIO minőségű legyen a gomba, amit fogyasztunk!


Források: 

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24631140 (1)
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23668749 (2)
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21779573 (3)

Süngombás termékek:

  

     

    A süngomba és a Nők

     

    A Süngomba (Hericium erinaceus) egy jól ismert ehető gomba, melyet számos ázsiai országban több humán betegség kezelésére régóta használnak. Az eddigi kutatások alapján a Süngombának számos jótékony hatása ismert, mint például daganat ellenes hatása, vérzsír csökkentő hatása, antimikrobás hatása, stresszcsökkentő hatása, antioxidáns hatása. A kutatások bebizonyították azt is,  hogy a Süngomba termőtestében lévő anyagok serkentik az idegi növekedési faktor (NGF=Nerve GrowthFactor) szintézisét, mely hatással van egyes agyi funkciókra és avegetatív idegrendszerre.

    A most ismertetésre kerülő japán klinikai vizsgálatban a Süngomba menopauza környékén történő alkalmazásának hatásait vizsgálta 30 középkorú nő bevonásávalA randomizált, kettős vak, placebo kontrollált vizsgálatban a placebo csoportban és a Süngomba port fogyasztók csoportjába hasonló fizikai karakterű (életkor, BMI=body mass index), pszichológiai karakterű és hasonló egyéb jellemzőkkel rendelkező (mint pl. dohányzási és alkoholfogyasztási szokás, stressz ), átlagosan életkorukat tekintve 41,3 éves nők vettek részt.

    A nők fele placebót kapott, míg a másik fele 0,5 gramm/nap Süngomba port fogyasztott, de a csoport tagjai nem tudták, ki mit fogyaszt. A klinikai vizsgálat során a vizsgálat megkezdésekor, valamint a 4. hét végén négy féle különböző skála segítségével vizsgálták meg a betegeket:

    1. Kupperman Menopausa Index (KMI), mely a változókori tünetek (hőhullám, verítékezés, alvászavar, idegesség, szédülés, koncentrációs képesség, ízületi panaszok, fejfájás, szívdobogásérzés) súlyosságának megítélésére szolgál.
    2. Center for Epidemiological Study – Depression Scale (CES-D), mely a depresszió, azaz a rossz hangulat (érdeklődés elvesztése, örömtelenség, reményvesztettség) súlyosságának megítélésére szolgál.
    3. Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), azaz az alvás minőség index, melynek segítségével meghatározhatjuk az alvásprobléma súlyosságát.
    4. Indefinite Complaints Index (ICI), azaz a határozatlan panaszok indexe, mint például a bőrszárazság, a hüvely, a hólyag, a szem, a bélrendszer állapotának megítélése, a hajritkulás fokának meghatározása stb.

    Eredmények:

    A 4 hetes placebo kontrollált kettős vak klinikai vizsgálat során az alábbi megállapításokra jutottak a japán kutatók:

    • a KMI szignifikánsan csökkent a Süngombát fogyasztó csoportban, azaz a változókorral együtt járó tünetei csökkentek a Süngombát szedő nőknek,
    • a CES-D értékek is szignifikáns csökkenést mutattak a Süngombát szedők csoportjában, azaz a depressziós tüneteik enyhültek a betegeknek,
    • a PSQI alapján a Süngombát fogyasztók alvás minősége is javuló tendenciát mutatott,
    • az ICI értékek csökkenése alapján elmondható, hogy az egyéb panaszaik (pl. bőrszárazság, hajritkulás) is mérséklődtek a Süngombát fogyasztó nőknek a placebóhoz képest.

    Ezen vizsgálat alapján a Süngomba fogyasztása csökkenti a menopauza környéki nők depresszióját és a szorongását, valamint javítja az alvásuk minőségét. Ezen klinikai vizsgálat eredménye alapján érdemes lehet a menopauza környékén lévő hölgyeknek a Süngombát napi szinten is beiktatni az étkezésükbe, hogy mosolygósabbak legyenek mindennapjaik!

    Figyelem! A Süngomba egy élelmiszer, így gyógyító hatással sem rendelkezik. Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célt szolgál. A cikkben lévő információk nem helyettesítik az orvosi kezelést, maximum kiegészíthetik azt.

    Szerző: Dr. Dóda Ildikó orvos-természetgyógyász

    Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20834180

    Süngombás termékek:

      

     

     Helicobacter és a Süngomba

    A népbetegségnek számító fekélybetegség fő kiváltó oka az esetek 70-95%-ban a Helicobacter pylori nevű baktérium okozta fertőzés.

    A gyomorfekélyeknek kb. 70%-ban, míg a nyombél fekélyeknek akár 95%-ban is kimutatható ez a kórokozó.  A baktérium a reflux betegség, a gyomor- és nyombélfekély, valamint a gyomorrák kialakulásával is kapcsolatba hozható. Magyarországon a rendelkezésre álló adatok alapján felnőtt lakosságnak kb.  65%-a fertőzött ezzel a kórokozóval, és a fertőzöttek kb. 15%-ánál fekélybetegség alakul ki. A baktérium felfedezése nagy mérföldkövet jelentett a fekély betegség kezelésében. A felfedezés nagyságát jelzi, hogy 2005-ben orvosi-élettani Nobel-díjjal jutalmazták azt a két ausztrál kutatót, akik leírták a Helicobacter pylorinak a gyomor betegségekben betöltött szerepét.

    A Helicobacter pylori fertőzés tünetei

    A Helicobacter fertőzés az esetek nagy részében tünetmentes, de a fokozott savtermelés, és a sav nyombélbe ürülése gyulladást, eróziókat, végül fekélyesedést hozhat létre. Ezen tüneteken túl érdemes tudnunk, hogy a baktérium jelenléte a szervezetünkben a gyomorrákok kialakulásának kockázatát 3-5-szörösre is növelheti a Helicobacterel nem fertőzött állapothoz képest. A leggyakoribb gyomor- és bélrendszeri tünetek, amelyek kialakulása mögött ezen baktérium okozta fertőzés is állhat:

    • gyomortáji fájdalom: sokszor összefüggésben áll az étkezésekkel, a legtöbbször utánuk 2-3 órával jelentkezik
    • éhségfájdalom: ez elsősorban a nyombélfekélyre jellemző, üres gyomorral járó fájdalmat jelent, mely aztán evésre átmenetileg meg is szűnik
    • gyomorégés
    • savas felböfögés

    Kezelési lehetőségek

    A diagnózis felállítása egyszerű laboratóriumi vizsgálattal történik (urea-kilégzési teszt). Amennyiben a teszt pozitívnak bizonyul, kombinált gyógyszeres terápiával lehet orvosilag kikezelni a fertőzésből a beteget. A kezelés a fekélyre, a kiújulás megakadályozására, valamint a fekélyes szövődmények megakadályozására, illetve gyógyítására irányul. A kombinált gyógyszeres terápiában két féle antibiotikum és egy savcsökkentő is szerepet kap. Sajnos a terápia mellékhatásaként a bélflóra károsodhat, emiatt érdemes pre- és probiotikumokat is tartalmazó élelmiszereket, mint például Pro-Pre házi joghurtot fogyasztani a terápia alatt és azt követően is.

    A hagyományos orvosi terápiák mellett érdemes tudnunk a természetes kiegészítő terápiás lehetőségekről is. Közülük talán az egyik leginkább elfogadott és orvosilag leginkább igazolt hatékonyságú a Süngomba Helicobacter pylori ellenes hatása. A Süngombát Oroszlánsörény gombának is szokták nevezni a különleges formájának köszönhetően. A Süngomba a gyomor-és bélrendszert védő funkciója mellett az idegrendszerünk védelmezőjének is tekinthető. A koleszterin szintre kifejtett jótékony hatása is ismert.

    Több kutatás is alátámasztja, hogy a Süngomba adott koncentrációkban képes gátolni a H. pylorit (1, 2, 3). A gyomor krónikus gyulladásos betegségeinek a kiegészítő kezelésére is előszeretettel használják, hisz ilyen jellegű vizsgálati eredmények is rendelkezésünkre állnak (4).

    Mivel humán klinikai vizsgálati eredményekre csak a későbbiekben lehet számítani, emiatt a Süngomba élelmiszerként való fogyasztását így csak a hagyományos orvosi terápia kiegészítéseként ajánlhatjuk a betegeknek.

    Figyelem! A cikk kizárólag tájékoztatási célt szolgál. A benne lévő információk nem alkalmasak betegségek kezelésér. A Süngomba élelmiszer, melynek fogyasztása nem helyettesíti az egészséges életmódot, a vegyes táplálkozást és az orvosi terápiát.

    Szerző: Dr. Dóda Ildikó orvos-természetgyógyász

    Források:

    1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23557368
    2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24906751
    3. https://en.cnki.com.cn/Article_en/CJFDTOTAL-ZHNK509.010.htm
    4. https://en.cnki.com.cn/Article_en/CJFDTOTAL-ZGYZ200920020.htm
    5. https://www.sabequelohay.com/ (kép)

    A jelenleg hatályban lévő EU-s és magyar jogszabályok alapján az étrend kiegészítőknek, élelmiszernek (pl. fokhagyma) gyógyhatást tulajdonítani nem szabad, ezért a következőkben leírtak nem vonatkoztathatók a Gyöngyösi és Társai Kft Biogombás, valamint Dr Ganolife védjeggyel ellátott termékeire  és más cégek étrend kiegészítő és élelmiszer termékeire sem.

      Ismerje meg termékeinket:


       


        2018-07-24 11:31