A gombákat „a Föld természetes internetének” nevezik

2021. Július 14. 10:22

A gombáktól sokan idegenkednek. Élősködőnek tartják, félnek a mérgezéstől. Pedig a gombák csodálatos élőlények. 

A gombák minden élettérben megtalálhatók. A talajokban, a tengerekben, az édesvizekben, az élő és az elhalt szervezetekben, sőt még a levegőben is előfordulnak. Gyors növekedésük és lebontóképességük révén óriási a jelentőségük az élővilágban. A Földön a növények fotoszintetizáló tevékenysége kapcsán legnagyobb mennyiségben termelődő szerves anyagok (a sejtfalalkotó cellulóz és lignin) lebontását csaknem teljes egészében a gombák végzik. Ezzel hatékonyan közreműködnek a természet anyagforgalmában.

Tudtad?
A lábad alatt rejtőzik egy információs országút, amely lehetővé teszi a növények számára, hogy kommunikáljanak és segítsék egymást.

Amíg a gomba legismertebb része a föld felett látható gombatörzs és kalap, testük nagy részét vékony szálak tömege alkotja, amely micélium néven ismert. Ma már tudjuk, hogy ezek a szálak egyfajta földalatti internetként működnek, összekapcsolják a különböző növények gyökereit.

 

A szárazföldi növények körülbelül 90% -a kölcsönösen előnyös kapcsolatban áll a gombákkal. 

Századi német biológus, Albert Bernard Frank találta ki a "mycorrhiza" szót, hogy leírja ezeket a partnerségeket, amelyekben a gomba megtelepíti a növény gyökereit. A mikorrhiza a gombák és a növények között kialakult szimbiózis egyik formája.

 

A mikorrhiza társulásokban a növények a gombákat táplálékkal látják el szénhidrátok formájában. Cserébe a gombák segítik a növényeket a víz felszívásában, és tápanyagokkal, például foszforral és nitrogénnel látják el micéliumaikat. Az 1960-as évek óta egyértelmű, hogy a mikorrhizák segítik az egyes növények növekedését.

A gombahálózatok emelik a gazdanövények immunrendszerét is. A micéliumhálózatok egyszerű csatlakoztatása a növényeket ellenállóbbá teszi a betegségekkel szemben.

A gomba szakértője, Paul Stamets a TED 2008-as beszélgetésében "a Föld természetes internetének" nevezte őket .

Évtizedekbe telt, hogy összerakják, mit képes a gombás internet. Még 1997-ben Suzanne Simard , a Vancouveri Brit Kolumbiai Egyetem megtalálta az első bizonyítékok egyikét.

Kutatásokkal bizonyították:

 

  • Simard most úgy véli, hogy a nagy fák kis és fiatalabbakat segítenek ki a gombás internet használatával.
  • Az 1997-es tanulmányban az árnyékban lévő palánták - amelyeknek valószínűleg hiányzik az élelem - több szén-dioxidot kaptak a donor fáktól.
  • A mikorrhizák nemcsak azt teszik lehetővé, hogy a növények táplálékot osszanak meg egymással, hanem segítenek védekezni is.

 

De ugyanúgy, mint az emberi internetnek, a gombás internetnek is van egy sötét oldala. Internetünk aláássa a magánéletet és megkönnyíti a súlyos bűncselekményeket - és gyakran lehetővé teszi a számítógépes vírusok terjedését. Ugyanígy a növények gombás kapcsolatai azt jelentik, hogy soha nincsenek egyedül, és hogy a rosszindulatú szomszédok árthatnak nekik.

Sokan a gombákat hibáztatják, mint élősködőket. A gomba hálózat csak eszköz egyes növényeknek, mint a fantom orchidea , a közeli fákból szerzi be a szükséges szenet, a kapcsolódó gombák micéliuma révén.

Összességében: "Ezek a gombahálózatok gyorsabbá és hatékonyabbá teszik a növények közötti kommunikációt, beleértve a különböző fajokéit is" - mondja Morris. "Nem gondolunk rá, mert általában csak azt láthatjuk, ami a föld felett van. De a látható növények többsége a föld alatt van összekötve, nem közvetlenül a gyökereiken, hanem a micéliumokon keresztül."

A gombás internet az ökológia egyik nagy tanulságát példázza: a látszólag különálló szervezetek gyakran kapcsolódnak egymáshoz, és függhetnek egymástól. "Az ökológusok egy ideje tudják, hogy az élőlények jobban kapcsolódnak egymáshoz és függenek egymástól" - mondja Boddy. Úgy tűnik, hogy a fa széles háló e kapcsolatok kialakulásának döntő része.

A gombák kiterjedt micélium-hálózatuk révén a növekedés helyén lévő termőközegből és vízből szivacsszerűen felvesznek mindent, amit ott "találnak".


 Válaszd a bio termelésű gombát, gomba készítményeket!

Forrás:

https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/novenytan-novenytan/ch05s04.html

http://www.bbc.com/earth/story/20141111-plants-have-a-hidden-internet