Részlet Papp Noémi Fanny magazin (XVIII. évf. 34. szám)
„Ez vagyok Én!” rovatából.
biogomba-termesztő
Fülöpjakab, Tanya 628.: ezt ütjük be a GPS-be, ahogy Gyöngyösi Sándorhoz igyekszünk.
A nagy fákkal, búzamezővel határolt területre mélyen be kell hatolni, hogy láthassuk a különleges teremtményeket. És az sem árt, ha a házigazda kalauzol minket, mert így nagyobb az esély arra, hogy oda is bekukkanthassunk, ahova másnak nemigen lehet. Az egyik üvegházban furcsa, hűvös levegő fogad minket: a hatalmas gombafejekről fátyolszerűen, mint valami füstgomolygás kerül a levegőbe a sok spóra.
Elképesztő látvány! De vajon miért teszi fel valaki az egész életét arra, hogy gombát neveljen? - Már gyerekkoromban is szerettem a gombákat, a nagybátyámmal gyakran jártuk a környékbeli erdőket - meséli. - Kucsmagombát szedtünk, amit aztán megettünk. Édesapámnak fóliái voltak, primőr zöldséget termelt. Miután leszereltem a seregtől, azzal az ötlettel jöttem haza, hogy gombánk is legyen. Egyáltalán nem volt rá nyitott, de amikor Pesten árultuk a retket, paprikát, egy vevő is ezt kereste. Ezután egy fóliát átengedett nekem. Amikor látta, hogy három hét múlva laskák tömegét töröm le a zsákról, a következő évben már az összes fólia alatt ez nőtt. Mindez a 90-es években volt, a termelés pedig úgy felpörgött, hogy hetente másfél tonnát szállítottunk, immár külföldre is. A tönkjét a gyógyszeripar vette át, a leveleket sorba rakva ládákba pakoltuk.
Ám a jól menő vállalkozást elvitte a válság. Teljes csőd sújtotta a családot, ......
Innen kellett újra felállni, de Sándornak szerencséje volt, a felesége kitartott mellette.
- mondja. -
Már a laska termelésekor is jártam gombalaborba, kutatóintézetbe, ahol az oltás, nemesítés, szaporítás folyamatosan szóba került. A piac pedig gyógygombák termesztésére és biotermelésre ösztönzött. Először a lakásban kísérleteztem, még a franciaágyunk alatt is ötliteres üvegek sorakoztak. Mindenki őrültnek tartott, de a feleségem, Gyöngyi, akkor is támogatott. Aznap este, amikor másfél év után, mint egy kis kukac, kibújt az üvegből az első, pezsgőt bontottunk!
A ganoderma, magyarul pecsétviaszgomba a taplógombák közé tartozik. Nem lehet darabolni, nem lehet nyersen fogyasztani.
Eleinte kávédarálón próbáltam porrá őrölni. Négyet is tönkretettem, mire rájöttem, hogy nem a gép rossz, hanem
a gomba kemény. Olyan volt, mintha az asztallapot próbáltam volna megdarálni vele, még jó, hogy leégett a motor! Később malmokba jártam, ahol paprikát, búzát őröltek, hogy megtaláljam a nekem való technológiát. Végül sikerült!
Alma helyett shiitake
A ganoderma mellett, ami elsősorban az immunrendszert támogatja, megjelent a shiitake, egy Japánban és Kínában több ezer éve ismert, tumorgátló és a vérkeringési zavarokat enyhítő hatású gomba.
- Mi itthon almával tartjuk távol az orvost, míg Japánban nyers shiitake gombát csomagolnak a gyerekeknek - avat be Sándor. - Ez a gomba így is fogyasztható, kellemes, fűszeres íze van. És hogy miért csodálom a gombát? Azért, mert nem növény, de nem is állat.
Nehezen emészthető, mert cellulóz, kitin van benne, a vastagbélben mégis jótékony hatású. Nagyon sok benne az ásványi anyag, nem hizlal, de teltségérzetet ad. Alacsony szénhidráttartalmú, a diabétesszel küzdők számára is áldás.
Mint egy virágoskert
Sándor üvegházaiban a gombák olyan színesek és látványosak, mintha egzotikus virágokat látnánk magunk körül.
- A gomba biztosan a jövő tápláléka, hiszen könnyen termeszthető, akár a konyhai hulladékon is megél - magyarázza. - Én az egész életemet erre tettem fel. Amikor vasárnap nincs alkalmazott, akkor én dolgozom. A mezőgazdaságban nincs megállás, az a szerencsém, hogy a feleségemet hazacsaltam az önkormányzattól, és azóta a papírmunka, az arculattervezés is rendben van.
PAPP NOÉMI
Tudj meg többet te is a gyógygombákról:
Kérd Biogomba Tudástárunkat: Biogomba Tudástár
Biogombás termékeink: www.biogombabolt.hu