Fülöpjakabi Bio Shiitake gomba őrlemény-minta analitikai adatai
A 2015. március 26-án küldött bio Shiitake őrlemény analitikai vizsgálata
Paraméter Mérési eredmény
Nedvesség 5,8±0,2%
Fehérje 10,2±0,4%
Zsír 1,7±0,2%
(ebből linolsav (18:2): 71%, palmitinsav: 19%)
Teljes szénhidrát 62,4±2,0%
Növényi rost (nem oldódó) 33,4±5,0%
Növényi rost (oldható) 10,1±3,0%
Hamu 5,8±0,5%
Béta-glükán 80,3±0,5%
(az oldható rost %-ban)
Kitin 5,4±0,5%
Szénhidrát-profil
mannitol 1,2%
arabinóz 0,9%
Karotenoidok
Béta-karotin 84,2±5ppm
Polifenolok 1067,2±40ppm
Folin-Ciocalteu szerinti
össz-polifenol 8962±70mgGAE/100g
ORAC antioxidáns
aktivitás 14620±50 mMTE/100g
Vitaminok
B1 1,1±0,2mg/100g
B2 1,7±0,2mg/100g
B3 20,3±5mg/100g
B5 16,2±4mg/100g
B6 0,9±0,3mg/100g
B9 0,2±0,1mg/100g
B12 1,1±0,2mg/100g
C 3,2±0,2ppm
D2 9,7±0,2ppm
Kolin 1050±60ppm
Eritadenin 109,7±4mg/100g
Elemek
Kalcium (Ca) 32,5±2mg/100g
Foszfor (P) 308,7±6mg/100g
Nátrium (Na) 25,9±3mg/100g
Kálium (K) 1589,1±10mg/100g
Vas (Fe) 7,7±0,3mg/100g
Magnézium (Mg) 216,3±10mg/100g
Cink (Zn) 15,3±3mg/100g
Réz (Cu) 0,82±0,1mg/100g
Mangán (Mn) 0,70±0,1mg/100g
Szelén (Se) 41,2±3ug/100g
Kén (S) 7,4±0,8mg/100g
Króm (Cr) 0,3±0,1ppm
Ólom (Pb) <0,04ppm
Higany (Hg) <0,002ppm
Arzén (As) <0,06ppm
Vízfelvétel: 10g por kb. 6g vizet tud felvenni
A vizsgálatok a korábbiaknak megfelelően történtek.
ppm = 10x mg/100g
A shiitake jellegzetes illatáért a szerves (gyűrűs) poliszulfidok, illetve az oktén-1-ol-3 (ez kb. 0,1mg/100g mennyiségben van jelen a mintában) felelősek.
Ha UV fénnyel besugarazzuk a mintát, a D2 tartalom megnő (meglehetősen gyorsan)!
A vizsgált minta adatai nagyon jó összhangban állnak az irodalmi eredményekkel, de több paraméter (pl. béta-glükán, polifenolok, elemek) tekintetében jobb is azoknál.
A shiitake igen jól kombinálható lesz a ganodermával. El lehetne gondolkozni egy jó fényvédő hatású kombinált fényvédő kenőcs terméken. Shiitake +ganoderma + aloe vera + máriatövis kivonat + kurkuma.