Amit a polifenolokról tudni érdemes:

2016-05-25 17:01
A polifenolok a gyümölcsökben, zöldségfélékben és egyes italokban nagy mennyiségben előforduló természetes vegyületek.

Gary Williamson, a Leeds-i Egyetem munkatársa kutatásaiban átfogó adatokkal támasztotta alá, hogy a polifenolok csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek
kockázatát.

http://www.food.leeds.ac.uk/People/Williamson.php

Gary Williamson

A funkcionális élelmiszerek professzora
Kutatási szakasz:
FoodChemistry and Biochemistry     (Élelmiszer-kémia és biokémia)

Kutatási terület

Gary Williamson, eredeti szakmáját tekintve biokémikus és enzimológus, a Funkcionális élelmiszerek professzora, a Scool of Food Science and Nutrition-nél, melyhez 2007-ben csatlakozott. Gary korábban a Nestlé kutatóközpontnál (Svájc) volt a Nutrient Bioavailability Group vezetőjeként, egészen 2002 márciusától. Azt megelőzően csoportvezető volt a BBSRC Élelmiszer Kutatási Intézetnél (IFR) Norwich városában (UK), ahol 15 évig dolgozott. A csoport a biokémia, kémia és sejt/molekuláris biológia területén tevékenykedik, az alábbi kutatási területeken:

  1. Az étrendi növényi flavonoidok és fenolos savak felszívódási és metabolizmus aspektusainak tanulmányozása és megismerése, illetve hogyan befolyásolja a metabolizmus a biológiai hatásokat;
  2. Annak megismerése, hogyan hatnak a polifenolok a sejtválaszra, jelző- és gén expressziókra, melynek a cukorbetegség kockázatának és előfordulásának csökkentésében  van fontos szerepe;
  3. A fiziológiailag releváns körülmények alkalmazásának támogatása és a komplex sejtes rendszerek hasznosítása a lépések molekuláris mechanizmusainak megismeréséhez;

Gary több, mint 360 referált tudományos kiadványt és könyv fejezetet publikált és az agrártudomány sokat idézett ISI szerzője (h-index 71).A Királyi Kémiai Társaság (Royal Society for Chemistry, FRSD) tagja, korábban a Királyi Kémiai Társaság folyóirat, az„Élelmiszer és funkció” főszerkesztője volt, valamint a „IV. nemzetközi konferencia a polifenolokról és az egészségről” szervezője és elnöke volt, mely 2009 decemberében került megrendezésre.

Széleskörű tudományos tapasztalattal rendelkezik, beleértve 160 kutatási szemináriumi meghívást nemzetközi tudományos konferenciákra és kutatási központokba/egyetemekre, ellátta 45 PhD hallgató munkájának felügyeletét, valamint javarészt PI-ként részt vett több, mint 25 intervenciós vizsgálatban, melyet önkéntesekkel, betegekkel folytattak le.  Számos multinacionális projektet koordinált a fitokémiával, valamint egészséggel kapcsolatban, valamint egy PhD hallgatók részére Európa szerte megvalósított képzési program igazgatójaként fitokemikáliákkal is foglalkozott az IFR-nél. Míg a Nestlé Kutatási Központnál dolgozott- Lausanne, Svájc (2002-2007)- feladata volt a táplálék biohasznosulásával kapcsolatos kutatás vezetése is. Kutatását külön is elismerte a nagynevű Európai Kutatási Központ a számára nyújtott hosszú távú támogatással (POLYTRUE?), mely 2013-ban vette kezdetét. Az elmúlt 12 év tudományos felfedezései nagy előrelépéseket foglalnak magukba az étrendi polifenol biohasznosulás terén, beleértve a metabolitok struktúráját, a metabolikus útvonalukat és biológiai aktivitásukat, majd újabban vizsgálta a cukorra  és energia metabolizmusra gyakorolt hatásukat is. Kutatása technikák széles választékát sorakoztatja fel beleértve a kromatográfiát és tömegspektrometriát, sejt modelleket, humán vizsgálatokat, enzim vizsgálatokat, kémiai és enzimatikus szintézist, génexpressziót valamint biomarker mérést.  

Prof Williamson is a partner inthe EU framework 7 project BACCHUS - Cardiovascularbenefitsfromfoodbioactives

  (Williamson professzor partnere az EU 7. keretelv projektjének, a BACCHUS projektnek – Bioaktív élelmiszereknek a szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatása)


2016-05-25 17:01