Keresés

Termékeink

Hasznos információk

Süngomba


A Kínai Süngomba (Hericium erinaceus) vagy más nevén Oroszlánsörény gomba a keleti gyógyászok körében már évszázadok óta megbecsült gyógygomba. A legenda szerint, akik rendszeresen fogyasztják az kínai süngombát, azok acélidegzetűek lesznek és memóriájuk szinte tökéletessé válik. A Süngomba idegrendszerre gyakorolt kifejezett hatását annak köszönheti, hogy stimulálni képes az idegsejtek növekedési faktorát, a Neuron Growth Factor-t (NGF). Az NGF pedig főszerepet játszik az idegsejtek, a központi- és perifériás idegrendszer kialakulásában, egészséges működésében, regenerációjában, ezért is hozható közvetlen összefüggésbe az NGF szint csökkenése a korai Alzheimer kórralés az elbutulással.

Milyen igazolt idegrendszeri hatásai vannak a Süngomba rendszeres fogyasztásának?

Süngomba és a daganatok?

Süngomba és a Nők?

Helicobacter és a Süngomba?



2018-07-24 11:31

Miért éri meg Gyapjas tintagombát fogyasztani?


Gyapjas tintagomba (másik ismert nevén Petrencegomba, latin neve Coprinus comatus) az utóbbi években egyre felkapottabbá vált az egészséges táplálkozás követőinek körében, talán nem is véletlenül. De nézzük sorban, hogy miért is éri meg a XXI. század emberének ezt a gombát rendszeresen fogyasztani! Rengeteg hasznos anyag található a Gyapjas tintagombában, így ezen gyógygomba rendszeres fogyasztása csak egészséges lehet mindenki számára. Milyen hasznos anyagokat tartalmaz a Gyapjas tintagomba?



2018-07-04 16:00

Amit a polifenolokról tudni érdemes:

Gary Williamson, a Leeds-i Egyetem munkatársa kutatásaiban átfogó adatokkal támasztotta alá, hogy a polifenolok csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek
kockázatát.

2016-05-25 17:01

Hírarchívum...

Megosztás

A fülöpjakabi Ganoderma-por analitikai adatai.

 

- nedvesség:                                                 5,2±0,2%

- fehérje:                                                       10,7±0,4%

- zsír:                                                             2,3±0,1%

- teljes szénhidrát:                                       27,8±0,5%

- β-D-glükán:                                                26,8±0,5%

- növényi rost (oldhatatlan):                      22,2±1,2%

- hamu:                                                          5,2±0,4%

- szénhidrát-profil:

            - D-glükóz                                         56±3%

            - D-mannóz                                       16±4%

            - D-galaktóz                                      9±3%

            - L-früktóz                                         8±2%

            - D-xylóz                                            5±2%

 

- totál triterpenoid:                                      1,5±0,2%

            - Brassicasterol                                6,82±0,22mg/100g (ppm)

            - ergosterol                                       264,7±18,2 ppm

            - Campesterol                                               27,0±0,14 ppm

            - ganodermasavak (A,B,D,G,H)       1042±62 ppm

            - ganodermatriol                              15,2±5 ppm

            - lucideriksav                                    36,4±7 ppm

 

- polifenol:                                                    520,2±22 ppm

- Folin-Ciocalteu szerinti összpolifenol:    9750±140 mg GAE/100g *

- karotenoidok:

            - β-karotin                                         55,4±3 ppm

            - likopin                                             7,1±0,6 ppm

 

- vitaminok:

            - B1 (tiamin)                                      4,1±0,5 ppm

            - B2 (riboflavin)                               17,1±2,5 ppm

            - B3 (niacin)                                      77,6±5,8 ppm

            - B5 (pantotinsav)                            8,8±2,6 ppm

            - B6 (piridoxin)                                1,3±0,4 ppm

            - B9 (fólsav)                                      6,4±1,1 ppm

            - C                                                      16,2±2,5 ppm

            - D                                                      1,4±0,1 ppm

 

- kolin:                                                                       1220,3±55,4 ppm

- inozitol:                                                       358,4±17,5 ppm

- elemek:

            - kalcium (Ca)                                               1125,2±85 ppm

            - foszfor (P)                                      4721,3±110,4 ppm

            - nátrium (Na)                                  307,4±33,5 ppm

            - kálium (K)                                       3722,5±136,4 ppm

            - vas (Fe)                                           72,5±9,4 ppm

            - magnézium (Mg)                            1120,5±66,4 ppm

            - cink (Zn)                                         24,6±3,5 ppm

            - réz (Cu)                                           1,4±0,3 ppm

            - mangán (Mn)                                 3,7±0,6 ppm

            - szilicium (Si)                                   1,8±0,5 ppm

            - króm (Cr)                                       0,4±0,08 ppm

            - ólom (Pb)                                       <0,05 ppm

            - higany (Hg)                                    <0,005 ppm

            - arzén (As)                                       <0,08 ppm

            - kadmium (Cd)                                <0,003 ppm

            - germánium (Ge)                            5120±350 ppm

            - szelén (Se)                                      0,8±00,1 ppm

 

* mg GAE/100g: mg galliumsav-egyenérték/100g

 

 

A Gyöngyösi-féle pecsétviaszgomba-por (5g por/100ml) vizes extraktjának DPPH gyökbefogó aktivitása 88-92%-os, ORAC értéke (mikromól-Trolox egyenértékben) 6750±250 μMTE/100g. Ezen adatok nagyon jónak mondhatók.



2014-11-21 18:09

« « Vissza | Hírarchívum...