Az adaptogén élelmiszerek akkor és úgy hatnak, ahogyan az adott pillanatban szükségünk van rájuk. A kulcsszó az adaptáció, azaz a tökéletes alkalmazkodás.
Adaptogének
Az adaptogén élelmiszerek (gyógynövények, gyógygombák) azok, amelyek harmonizálják a belső elválasztású mirigyek és az immunrendszer működését: szükség szerint lelassítják a túlműködő, felgyorsítják az alulműködő szerveinket, az optimálisan működőket pedig nem változtatják, azaz alkalmazkodnak (adaptálódnak) a szükségletekhez.
Az adaptogén élelmiszerek akkor és úgy hatnak, ahogyan az adott pillanatban szükségünk van rájuk. A kulcsszó az adaptáció, azaz a tökéletes alkalmazkodás.
Az ősi kínai medicina szerint a reishi (pecsétviaszgomba, ganoderma lucidum) is egy ilyen adaptogén élelmiszer, mely képes egyszerre támogatni a szervezet védekezőképességét és idegrendszerét.
Az allergia népbetegség, az immunrendszer túlműködése okozza, aminek következtében olyan, számára ártalmatlan anyagokat is veszélyesként érzékel, mint a pollenek. Ezek ellen harcol, amikor hisztamin felszabadulását indítja el a szervezetben, a könnyezés, tüsszögés, viszketés jelzi, hogy meg akar szabadulni ettől az anyagtól, a pollentől.
A tüneti kezelések az allergiás tüneteket szüntetik meg, a hisztamint blokkolják, a gyulladást csökkentik helyileg, mint például a szteroid orrspray az orrnyálkahártyán, vagy az antihisztamin tabletták, szemcseppek.
Immunterápiával idővel elkerülhetjük, vagy jelentősen csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket, mely a kiváltó okra hat. Az immunrendszer kisiklott működését állítja helyre.
Reishi (Ganoderma lucidum) allergia elleni immunterápiát segítő tulajdonságai: