Az adaptogén élelmiszerek akkor és úgy hatnak, ahogyan az adott pillanatban szükségünk van rájuk. A kulcsszó az adaptáció, azaz a tökéletes alkalmazkodás.
Adaptogének
Az adaptogén élelmiszerek (gyógynövények, gyógygombák) azok, amelyek harmonizálják a belső elválasztású mirigyek és az immunrendszer működését: szükség szerint lelassítják a túlműködő, felgyorsítják az alulműködő szerveinket, az optimálisan működőket pedig nem változtatják, azaz alkalmazkodnak (adaptálódnak) a szükségletekhez.
Az adaptogén élelmiszerek akkor és úgy hatnak, ahogyan az adott pillanatban szükségünk van rájuk. A kulcsszó az adaptáció, azaz a tökéletes alkalmazkodás.
Az ősi kínai medicina szerint a reishi (pecsétviaszgomba, ganoderma lucidum) is egy ilyen adaptogén élelmiszer, mely képes egyszerre támogatni a szervezet védekezőképességét és idegrendszerét.
A máj kétszintű védelmet kínál a környezeti méreganyagokkal szemben: a lefegyverzést és a feltartóztatást. A védelmi funkciók azonban nem tartanak örökké.
A nőknél átlagosan 38, a férfiaknál 48 éves korban elkezd gyengülni a máj védelmi rendszere, és felbukkannak az olyan tünetek, mint a súlygyarapodás és a hőhullámok - köztük azok is, amiket együttesen "öregedésnek" nevezünk. A legtöbb embernél a máj méregtelenítő képessége ekkorra már 60 százalékosra csökkent. Lényegében azt üzeni, hogy "Évtizedeken keresztül gondoskodtam rólad, és nem tudom tovább csinálni, ha nem változtatsz valamin."