Shiitake - “a hosszú élet elixírje”

2024. Február 2. 11:30

A Shiitake eredetileg Ázsiából származik, ahol nemcsak az íze, hanem az egészségre gyakorolt pozitív hatásai miatt is nagyra értékelik. Az évszázadokon átívelő hagyományokban a shiitake gombát a hosszú élet, az egészség és a jó szerencse szimbólumaként tisztelték. A japán és kínai konyhákban pedig számos étel része, például levesek, wok ételek és sushi kiegészítők.

👉Remek fűszer- és étkezési gomba

A shiitake nem csupán számos étel ízét fokozza (umami, a híres 5. íznek köszönhetően) , hanem kitűnő forrása lehet az egészséges táplálkozásnak is. Gazdag ízében és húsos, roppanós textúrájában rejlik a shiitake különlegessége, amely bármely ételt feldob és egyedi karaktert kölcsönöz neki.

👉 Egészségre gyakorolt hatások

A shiitake gomba nem csupán kulináris élvezeteket kínál, hanem egészségünket is támogathatja. Tele van olyan tápanyagokkal, amelyek támogatják az immunrendszert, emellett koleszterinszint-csökkentő tulajdonságai is ismertek és kivonatát pedig rákterápiában is használják.

Dr. Csomai Zita Gyógygomba Kézikönyvében tudományos alapossággal foglalkozik a Shiitakéban található anyagok és vegyületek egészségre gyakorolt hatásaival. Röviden így foglalta össze:

✴️Immunmoduláns hatás

▪ Immunerősítő hatás

▪ Vírus- és baktériumellenes hatás

▪ Candida ellenes hatás

▪ Allergiaellenes és autoimmun betegségek elleni

hatás

✴️Daganatgátló hatás

▪ Lentinan

✴️Szív-érrendszeri hatások

▪ Vérnyomáscsökkentő hatás

▪ Érelmeszesedés kialakulásának megelőzése

▪ Koleszterincsökkentő hatás

▪ Az adhéziós fehérjemolekulák termelésének

gátlása

▪ Thrombocita aggregáció gátló hatás

▪ Fibrinolízis fokozása

✴️Emésztőrendszeri, anyagcserére gyakorolt hatások

▪ Gyomorvédő, hiperaciditás csökkentő hatás ▪ Az emésztés támogatása

▪ Fogszuvasodás csökkentése, plakk-képzés

gátlása

▪ Fogyás elősegítése

▪ Máj védelme

▪ Cukorháztartásra gyakorolt hatás

▪ Csontanyagcserére gyakorolt hatás ▪ Hormonrendszer szabályozó hatás

Idegrendszeri hatások

Ha szeretnél jobban elmélyülni a témában és kíváncsi vagy ezen hatások tudományos hátterére akkor meleg szívvel javasoljuk a doktornő könyvét, melyet az alábbi linkre kattintva megtalálsz.

https://www.biogombabolt.hu/termek/gyogygomba-kezikonyv-dr_-csomai-zita

Fontosnak tartjuk megjegyezni minden ilyen témánál, hogy a gomba fogyasztás önmagában nem jelent gyógyírt a különböző panaszokra, de sokat segíthetnek azoknak, akik tudatosan óvják egészségüket vagy panaszaik kiegészítő terápiájaként tekintenek rá.
 

Egészségügyi problémák esetén használatáról konzultálj kezelőorvosoddal. Amennyiben bizonytalan vagy, vagy kérdésed van a Shiitake kiegészítő terápiás fogyasztásával kapcsolatban, akkor csatlakozz Dr. Dóda Ildikó orvos-természetgyógyász e témában létrehozott FB csoportjához. 

https://www.facebook.com/groups/gyogygombatanacsadas/