Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én tele vagyok. Mindegy mit, csak húst ne. Vajon a gomba jó választás?
Tudtad, hogy a gomba
A gombák felhasználása rendkívül sokrétű. A magyar hagyományban gyakran szerepel levesnek, pörköltnek elkészítve, vagy előételként töltött, illetve rántott formában. A gomba jól házasodik a legkülönfélébb fűszerekkel. Fűszerpaprikával, sóval, borssal, fokhagymával, petrezselyemmel, kakukkfűvel, de akár csípős-kókusztejes szószban is elkészíthető.
Salátába is tehetünk vékony gombaszeleteket, erre leginkább a csiperke alkalmas. Vannak bizonyos gombák, amelyek nyersen mérgezők, de a hőkezelés tökéletesen hatástalanítja mérgeiket. Ezért nyersen csak olyan gombát fogyasszunk, amiről biztosan tudjuk, hogy így is veszélytelen.
A gombák felhasználásának egyik legfinomabb területe a különböző húsokhoz készített töltelékek, fasírtok, illetve az illatosabb gombákból készült szószok. A legegyszerűbb ételt is nagyon feldobja egy erdei gombákból készült mártás. A gomba gyakran előfordul pizzák, és olasz tészták feltétjeként is. Gombakrémet hideg és meleg szendvicsekhez egyaránt készíthetünk.
Új év napján nálunk gyógyító étel a gomba leves!
Új évi gomba leves
Hozzávalók: barna csiperke, laskagomba, sárgarépa, gyökér, vöröshagyma, só, bors, petrezselyem zöld, növényi tejszín, vagy tejföl
Ha van egy kis húsleveslé maradvány az nagyon ízletessé teszi a levesünket.
Előbb a zöldségeket megtisztítom, felaprítom és felteszem főni. A vöröshagymát egészben teszem a levesbe az íze kedvéért.
A barna csiperkét folyóvízben mossuk, a laskagombáról elég az esetleges szennyeződéseket ecsettel eltávolítani. Tisztítás után felszeletelem a gomba fejeket ízlés szerint, majd a főzővízbe teszem.
Félfövés állapotában sózom, borsozom. Kb. félóra főzés után beleöntöm a tejszínt, vagy az előzőleg kikavart tejfölt. Forrásig továbbfőzöm. A végén megszórom apróra vágott petrezselyemmel. Citromkarikákkal tálalom.
Jó étvágyat!
A krémleves szerelmeseinek ajánlom Kicsi Vú receptjét, az Immunerősítő krémlevest!