A gombafogyasztás csökkentheti a prosztatarák kialakulásának esélyét

2019. Szeptember 12. 17:02

Az International Journal of Cancer folyóiratban publikált új tanulmány szerint egyértelmű összefüggés van a gombafogyasztás és a prosztatarák megelőzése között. A kísérletben részt vevő középkorú és idős japán férfiak esetében bizonyítottnak látszik, hogy termesztett gombák fogyasztásával csökkenthetjük a prosztatarák kialakulásának esélyét.

A 13 éven keresztül folytatott kutatásban összesen 36.499 40 és 79 év közötti férfi vett részt. A kutatók az eredmények kiértékelése során megállapították, hogy aki hetente legalább háromszor fogyasztott gombát, annak 17%-kal kisebb volt az esélye, hogy prosztata daganata alakul ki. Míg akik hetente kétszer fogyasztottak gombát, 8%-kal nagyobb eséllyel kerülték el ezt a betegséget.

A kutatók nem ismerik pontosan a kapott eredmények mögötti okokat. Csupán feltételezni lehet, hogy a termesztett gombák antioxidáns tartalma lehet a háttérben. Különösen igaz ez a közismerten gyógyhatással rendelkező étkezési gombákra, melyek shiitake, laskagomba, bokrosgomba vagy az ördögszekér-laskagomba. E gombák esetében már korábbi tanulmányok is bizonyították a rákellenes hatást.

"Mivel az elfogyasztott gombafajokra vonatkozó információkat nem gyűjtöttek, így nehéz megmondani, melyik gomba járult hozzá az eredményeinkhez. Továbbá a gombák prosztatarákra gyakorolt jótékony hatásainak mechanizmusa továbbra is bizonytalan” – mondta Shu Zhang, a kutatás vezetője.

A prosztatarák a férfiakban leggyakrabban diagnosztizált rosszindulatú daganat. Évente világszerte megközelítőleg 1,1 millió férfit diagnosztizálnak prosztata daganattal, és évente több mint 300.000 férfi hal meg a betegség következtében.

Forrás:

BIO minősített gyógygombák vásárolhatók: www.drganolife.hu