Tíz étel amivel sokat tehetünk májunk egészségéért!

2019. Augusztus 29. 20:40

A máj kétszintű védelmet kínál a környezeti méreganyagokkal szemben: a lefegyverzést és a feltartóztatást. A védelmi funkciók azonban nem tartanak örökké.

A nőknél átlagosan 38, a férfiaknál 48 éves korban elkezd gyengülni a máj védelmi rendszere, és felbukkannak az olyan tünetek, mint a súlygyarapodás és a hőhullámok - köztük azok is, amiket együttesen "öregedésnek" nevezünk. A legtöbb embernél a máj méregtelenítő képessége ekkorra már 60 százalékosra csökkent. Lényegében azt üzeni, hogy "Évtizedeken keresztül gondoskodtam rólad, és nem tudom tovább csinálni, ha nem változtatsz valamin."

A máj feladata a szűrés és a kiválogatás. Elkülöníti a jótékonyt a mérgezőtől. Megtisztítja a közvetlenül a szívbe áramló vért. A máj a végső vértisztító.

A máj legfontosabb szükségletei az oxigén, majd a víz, a cukor és az ásványi sók. A glükóz - cukor - a máj üzemanyaga az értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal együtt, amelyek a gyümölcsökben és a zöldségekben lévő cukorral kerülnek hozzá. A máj csak a természetes glükózzal és fruktózzal körbevett tápanyagokat hasznosítja.

A teljesség igénye nélkül jöjjön 10 étel, amivel sokat tehetünk májunk egészségéért:

  1. Alma: Élő vízzel támogatja a máj hidratáló képességéit, így az eltudja raktározni és visszaengedni a véráramba, ha dehidratáció vagy piszkos vér szindróma lép fel. Az almában lévő gyümölcssavak elősegítik a máj megtisztulását, mert szétosztja a raktárban felgyülemlett toxikus filmrétegeket. Az alma kiéhezteti a bélrendszerben és a májban lévő baktériumokat, élesztőgombákat, valamint a vírusokat. Kiválóan bontja le az epekövet is.
  2. Citrom és lime: Javítják a sósav- és epetermelést, valamint mindkettő hatásfokát. Mikroásványi sókat tartalmaznak, amelyek lebontják a kórokozókat, például az egészségtelen baktériumokat, penészt, élesztőgombát és más gombaféléket. Így segítik a májad immunrendszerének védelmét. A citrom és a lime gazdag kalciumkészlete összekapcsolódik a bennük lévő C-vitaminnal, és együttesen életre keltik a stagnáló, lassú, zsíros májat, fellazítják és szétosztják a zsírsejteket. A citrom és lime segít felszámolni a piszkos vér szindrómát is, javítják a glükózfelszívódást, és még a hasnyálmirigyet is védik.
  3. Cékla: Több kísérlet igazolta, hogy a cékla lila színét adó béta-cianin jótékony hatással van a májra, mivel serkenti a benne található méregtelenítő enzimek, főként az alkohol hatékony eltávolítását végző glutation-proxidáz működését. Úgyhogy másnaposságra ne szalonnás szendvicset együnk, hanem igyunk cékla levet.
  4. Shiitake: A shiitakéban megtalálható eritadenint csak nemrég fedezték fel, s kiderült, hogy ez a vegyület csökkenti a rossz, viszont növeli a jó koleszterint a szervezetben, feltehetően a máj működés befolyásolásával.
    A gomba több száz felfedezetlen fitokémiai vegyületet tartalmaz, amelyek közül sok kíméletesen méregteleníti a májat. A gomba gyógyszer a májnak. Sokan tartanak tőle, mert azt hiszik, hogy növényi jellegéből fakadóan gombásodást okoz a testben. Pont az ellenkezője történik! A gomba olyan gombaféle, amely elpusztítja a kártékony gombákat, a máj pedig a szövetségesének tekinti - ha nem kívánatos mikroorganizmusokkal, például gombafertőzéssel van dolga, a gombanövény nagyon készségesen toloncolja ki azokat a májból.
  5. Zöld tea egy igazi energiabomba. Bizonyíthatóan nagyon nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns polifenolokat, és ez egyes helyzetekben segíti a zsírégetést is, mivel arra ösztönzi a testet, hogy a zsírt elégetve energiát szabadítson fel, ahelyett, hogy elraktározná azt. Tele van magnéziummal, vitaminokkal és egy sor fitokémiai nyalánksággal. Tudta, hogy a zöld tea turmixoknak is kiváló alapanyaga lehet?
  6. Bulgur búza a benne található betain miatt alkalmas arra, hogy javítsa a májműködést és a szív összehúzódó képességét, csökkentse a különböző gyulladásokat és a szervezet homocisztein szintjét. A bulgur búza nagyon gazdag különböző rostokban is, így javítja az emésztést és segít stabilizálni a vércukorszintet, mivel lassítja az elfogyasztott ételekben található energia felszabadulását.
  7. Burgonya: Gazdag a vírusszaporodást erősen gátló aminosavakban. A burgonya magas glükóztartalma táplálja a májat, mivel pontosan erre az anyagra van szüksége ahhoz, hogy erős lehessen. Segít felépíteni a glikogénraktárait is, azt az erőforrást, amely megvéd bennünket a vércukorproblémáktól, a súlygyarapodástól, a zsírmájtól és a piszkos vér szindrómától. A krumpli stabillá és szilárddá teszi a májat, ami nekünk is stabilitást ad. Sokszor hibáztatják, pedig valójában számos krónikus betegséget képes a visszájára fordítani.
  8. Paradicsom: Létfontosságú mikrotápanyagokat, fitokemikáliákat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek a máj számos funkcióját támogatják. A likopin fantasztikus tápanyag, amit a máj imád - arra használja, hogy megvédje magát a sejtkárosodástól.
    A likopin segít a májnak a vörösvérsejtek biztonságos, gördülékeny és hatékony méregtelenítésében. A paradicsom gyümölcssavai egészségesen tartják az epehólyagot, kivezetik belőle az üledéket és csökkentik az epekövek méretét.
  9. Uborka: Hidratáló ereje teszi a máj szövetségesévé. A májnak ugyanis mindig szüksége van az ásványi anyagokkal és más tápanyagokkal teli élő vízre, mert a májad hidratálja a véred. Az élő víz miatt van szüksége az uborkára. Ezzel minimalizálja a piszkos vér szindrómát, mert mérsékli a piszkos véren belüli zsírok és toxinok arányát. Az uborkában lévő fitokémiai vegyületek gyulladásgátló hatással vannak a vékony- és vastagbélre.
  10. Zöld leveles zöldségek: Rendkívüli mértékben tisztítja a májat, és mindennap fogyaszthatod. A saláta külső, zöld levelei több tucatnyi mikrotápanyaggal segítik megőrizni a máj egészségét és egyensúlyát, amíg a saláta gyökérhez közelebb eső torzsája teljes kémiai vegyületeket kínál, amelyek tisztító hatásúak. Ha gyümölccsel fogyasztod a zöld leveles zöldségeket, megduplázódik a gyógyhatásuk.

Hamarosan: Egészséges máj II. 10 gyógynövény és fűszer májunk egészségéért!

BIO minősített gyógygombák vásárolhatók: www.drganolife.hu

Forrás:

Anthony William: Gyógyító Médium Egészséges májműködés

Dale Pinnock: Gyógyító konyha 1-2.