Béta-glükán, aktiválja az immunrendszer sejtes alkotóit.

2019. Május 13. 10:13

β-glükán β-D-glükóz egységekből felépülő, a természetben előforduló komplex, nagymolekulájú, az ember számára nehezen emészthető poliszacharid, mely elsősorban a gabonafélék (pl. árpa, zab), a baktériumok, az élesztő és egyes gyógygombák sejtfalában fordul elő.

 

 

 

      

Fizikai, kémiai és élettani jellemzői nagymértékben függnek a természetes forrástól.

Természetes forrás közege:

  • gabonaeredetű β-glükán elágazás nélküli 1,3-β-glikozidos kötéseket tartalmazó cukorlánc. (Megemlítjük, hogy a gabonafélékben a β-1,3 kötések mellett β-1,4 típusúak is előfordulnak. A gabonaeredetű β-glükánok nagyon hasznos tápláléki rostok. Segítik az emésztési folyamatokat, prebiotikus hatásukkal hozzájárulnak az egészséges bélműködéshez. Segítik továbbá a szívműködést és jellegzetes még a vércukorszint-szabályoz hatásuk is.)

  • A sütőélesztő (Az élesztőben található β-glükán esetében az alapláncban a β-1,6 elágazások sűrűbbek és hosszabbak.)

  • és a gyógygombák β-glükánja β-1,3 – β-1,6 típusú, azaz a gyógygombáknál az alaplánc helyenként rövid β-1,6 elágazásokat tartalmaz.

Nem minden β-D-glükóz poliszacharid β-glükán, mint pl. a vízoldhatatlan cellulóz sem az. A β-glükánok oldékonysága szerkezetfüggő. A tapasztalatok szerint a nem vízoldékony, nagy móltömegű β-glükánok az élettanilag hatásosabbak.

A gyógygombák – mindenek előtt a Ganoderma lucidum (Reishi), a Lentinula edodes (Shiitake), Inonotus obliquus (Chaga) – esetében a gombatest és a gomba micéliuma is tartalmazza a β-1,3 – β-1,6 típusú β-glükánt.

Ezek az anyagok a bélfalon átjutva kölcsönhatásba lépnek az immunrendszer sejtes alkotóival, aktiválják a makrofágokat, és ezáltal serkentik az immunrendszer működését.

A β-glükánok tehát immunstimulánsok, más néven „biológiai adaptív válaszmódosítók”.

  • Egyrészt aktiválják az immunrendszer sejtes alkotóit [pl. makrofágok (melyek az immunsejtek közötti kommunikációt elősegíti kémiai anyagokat, interleukinokat bocsátanak ki), ölősejtek (melyek részt vesznek a testidegen anyagok, pl. a rákos sejtek elpusztításában), limfociták],

  • másrészt ún. markerként is funkcionálnak, vagyis megjelölik az immunrendszer számára a kórokozókat, amelyek így az könnyebben képes felismerni és eliminálni.

  • A β-glükánok adaptogének, csak olyan mértékben segítenek/befolyásolnak, ami a szervezet egészséges működéséhez szükséges.

A sütőélesztő-eredetű β—glükánokra nagyjából hasonló tulajdonságok jellemzőek, mint a gombából származókra.

A β-glükánokat az USA élelmiszerbiztonsági hivatala (FDA) biztonságosnak minősítette.

A gomba- és a sütőélesztő-eredetű β-glükánok kapcsán nagyszámú, humán klinikai vizsgálat is ismeretes, vagyis nyugodt szívvel elmondható róluk, hogy tudományosan alátámasztott egészségtámogató élettani hatással rendelkeznek.

Előnyösen alkalmazhatók például:

  • daganatos betegségekben a kemo- és sugárterápia mellékhatásainak csökkentésére, a betegek életminőségének javítására és az élettartam megnövelésére. Számos irodalmi adat szerint használatuk biztonságos és hatékony. Kereskedelmi forgalom kapható kivonatuk – pl. Lentinán vagy Ganopoly – egyes országokban a rák kemoprevenciójában a hivatalos orvosi terápia része lehet.

  • A fentieken túl a β-1,3 – β-1,6 glükánok előnyös hatásúak lehetnek a magas koleszterinszint, a 2. típusú cukorbetegség, az asztma, a gyulladásos bélbetegségek (pl. Crohn-betegség), egyes bakteriális és a vírus okozta fertőzések (pl. hepatitisz, influenza, HIV), illetve allergiás megbetegedések esetén is.

  • β-glükánokat régóta használják előszeretettel különböző krémekben, kozmetikumokban is.

  • Emellett gyakran alkalmazza őket az élelmiszeripar, pl. különféle öntetekben és szószokban.

Összességében megállapítható, hogy a β-glükánok komplex táplálkozási környezetben is előnyösen használhatók számos negatív élettani folyamat előnyös befolyásolására, az egészséges öregedés támogatására.

 ILLESSZE BE A BÉTA-GLÜKÁNT EGÉSZSÉGTUDATOS TÁPLÁLKOZÁSÁBA!

Prof. Dr. Dinya Zoltán

Tudj meg többet a gyógygombákról:

Szakirodalom

Segít az időskori elbutulás ellen a gombaevés (hvg.hu, Élet+stílus)

Természetgyógyász Magazin: Gyógygombák / XII. évfolyam 6. szám: A gombák nemcsak finomak, hanem gyógyíthatnak is