Talpas gomba, kiadós reggeli finomság!

2019. Május 10. 16:12

Hozzávalók: lapos gombafejek, olíva olaj, só, bors, tojás (ízlés szerint bacon szalonna, virsli)

Laposabb gombafejeket, vagy nagyobb szeletelhető gombát válasszunk. Pl.: Shiitake gomba, laskagomba, süngomba

 

Elkészítése:

A gombákat ecsettel bekenjük egy kis olíva olajjal, minden oldalát sózzuk, borsozzuk.
Felforrósított serpenyőben mind két oldalát megsütjük. Süthetünk mellette bacon szalonnát.

Miután a gomba mindkét oldalát átsütöttük, a gombafejekre egy-egy tojást öntünk és lefedjük fedővel, míg a tojás meg nem fő. A gombafejek szélére rá tehetjük a bacon szalonnát, vagy beirdalt fogpiszkálóval összetűzött virslit, így a tojás könnyebben a gombán marad. Nem gond, ha a tojás lecsúszik a gombafejről, tálaláskor tudjuk korrigálni ezt a kis szépséghibát. 🙂

Tudta:

A shiitake és az immunrendszer: Azon kevés gombafaj egyike, amely tartalmaz valamilyen poliszacharidot, jelesül béta-glükánt, melyet jó 40 éve kutatnak már, és többek közt beigazolódott az immunrendszerre gyakorolt hatása. Serkenti ugyanis a rendszer fő fegyverének számító fehérvérsejtek termelését, és azoknak kedvező reagálását a kórokozókra, vagy a sérült sejtekre. Ebből az anyagból már egy kis adag is jelentősen erősíti az immunrendszert.

A shiitake és a koleszterin: A shiitakéban ugyancsak megtalálható eritademint csak nemrég fedezték fel, s kiderült, hogy ez a vegyület csökkenti a rossz, viszont növeli a jó koleszterint a szervezetben, feltehetően a máj működés befolyásolásával.

1 g szárított shiitake 10 g nyers gombával egyenlő. Szárított, őrölt formában könnyedén a mindennapok részévé teheti a gyógygombákat!

Forrás: Dale Pinnock, Gyógyító konyha, A szakácsdoktor receptjei

Többen kérdezték, hogy hol lehet friss shiitake gombához jutni. Budapesten minden szombaton ott vagyunk a Csörsz utcai Bio piacon, a MOM Művelődési Ház udvarában, 6-13 óráig. A korán kelőknek még biztos jut :-). Egyébként keressék bátran nagyobb áruházakban, zöldségeseknél, vagy iktassák be étkezésükbe szárított formában! Jó étvágyat!

 

Gomba szárítmányok és őrleményekwww.drganolife.hu